Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ο Άνθρωπος και οι Δυνάμεις του




Θεός είναι Δύναμη και σαν Δύναμη που είναι, έφτιαξε τα πάντα δυνάμεις. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν και δεν έχουν ποτέ τους υποψιαστεί πως ζούνε όλη τους τη ζωή μέσα σ’ έναν κόσμο γεμάτο δυνάμεις. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται διάφορες δυνάμεις και δεν έχουν επίγνωση ποιες δυνάμεις εργάζονται.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα σύνολο δυνάμεων, τις προσωπικές τους δυνάμεις, όμως ελάχιστοι τις γνωρίζουν και ακόμα πιο ελάχιστοι τις χρησιμοποιούν σωστά και με επίγνωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι θύματα των δυνάμεών τους, αφού οι δυνάμεις τους προγραμματίζονται, ελέγχονται και καθοδηγούνται από άλλες δυνάμεις, άλλοτε ορατές, άλλοτε αόρατες και άλλοτε από συνδυασμό και των δύο. Πλήθη ανθρώπων αδυνατούν να κατανοήσουν σωστά τον άνθρωπο, ακόμα και επιστήμονες, μεγάλοι φιλόσοφοι, σπουδαίοι ερευνητές.



Αυτό συμβαίνει γιατί μελετούν μόνο τον άνθρωπο, παραβλέποντας τον αόρατο κόσμο και τις επιδράσεις του πάνω στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα οι μελέτες τους να μένουν περιορισμένες στον κόσμο του πεπερασμένου, ανεπαρκείς να απαντήσουν για όσα μας συμβαίνουν, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε μόνοι μας…

Ζούμε σ’ ένα κόσμο γεμάτο δυνάμεις, ορατές και αόρατες.

Και εμείς, ο καθένας μας, είμαστε μία δύναμη, ίσως καλή, ίσως κακή και αυτό δύναμη
είναι. Μη βιάζεσαι να κατηγορήσεις τις δυνάμεις, γιατί ακόμα και όταν τις κατηγορείς, δεν παύουν να είναι δυνάμεις. Οι δυνάμεις γνωρίζουν πως και η κατηγορία είναι κι αυτή μία δύναμη. Όσοι άνθρωποι αδυνατούν να ανεχθούν χωρίς πικρία μία άδικη κατηγορία, αποδεικνύουν την πνευματική τους φτώχεια και φανερώνουν την ανωριμότητά τους στον κόσμο των δυνάμεων. Η πνευματική ωριμότητα είναι μία δύναμη, μα και η πνευματική ανωριμότητα, είναι και αυτή μια δύναμη.

Ίσως αναρωτηθείς τι είναι όλα αυτά;

Αλλά και το να μπορείς να αναρωτηθείς, είναι και αυτό μια δύναμη μέσα στις ανθρώπινες δυνάμεις. Είναι αλήθεια πως τα πάντα είναι δύναμη. Ζούμε σ΄ ένα κόσμο με πληθώρα και πλούτο δυνάμεων. Το κάθε τι, ορατό και αόρατο, έχει τη δική του δύναμη και είναι άξιο παντός σεβασμού. Μπορεί η δύναμη που έχει να είναι καλή, μπορεί να είναι κακή, μπορεί να μην έχει ακόμα ταχθεί ούτε στο καλό, ούτε στο κακό, παρά ταύτα, είναι μια δύναμη.

Μπορεί να είναι δύναμη συνειδητοποιημένη, μπορεί να είναι δύναμη σε άγνοια, μα όπως κι αν είναι, σε όλες τις περιπτώσεις, είναι δύναμη.
Είναι δύναμη που εκφράζει τη δική της, την προσωπική της δύναμη και όλους εκείνους τους κόσμους των δυνάμεων που είναι ταυτόσημοι σε ποιότητα με τη δύναμή της. Είναι δύναμη που εκφράζει όλα εκείνα που υπηρετεί, μέσα από την ποιότητά της. Όλος ο ορατός και αόρατος κόσμος είναι δυνάμεις, άξιες παντός σεβασμού. Μα εσύ διδάχθηκες να μη βλέπεις, να μη γνωρίζεις τις δυνάμεις. Εσύ διδάχθηκες να μελετάς αυτό και εκείνο στην καθημερινότητά σου, με τέτοιο τρόπο, να εξετάζεις όλα όσα σε περιβάλλουν, εσωτερικά και εξωτερικά, χωρίς βάθος, χωρίς να τα εννοείς σαν δυνάμεις, με αποτέλεσμα να είσαι μία δύναμη που ζει μέσα σ’ ένα κόσμο δυνάμεων και να αγνοείς τις δυνάμεις, να αγνοείς τη Δύναμη, να αγνοείς τον εαυτό σου σαν δύναμη, να αγνοείς τις προσωπικές σου δυνάμεις.

Αλλά και η άγνοια, κατανόησε πως είναι μία δύναμη. Δύναμη είναι ο Θεός που έκτισε τα πάντα, ορατά και αόρατα, γνωστά και άγνωστα, μεγάλα και μικρά. Αυτήν τη Δύναμη που δημιούργησε κάθε μορφή ζωής την ονομάζουμε Θεό, αλλά, πρωτίστως, κατανόησέ την σαν τη μοναδική Δύναμη. Την ονομάζουμε Άγιο, αλλά, πρωτίστως, κατανόησέ την σαν τη μεγάλη Δύναμη. Της αποδίδουμε πλήθος τίμιων ονομάτων, πρωτίστως όμως, κατανόησέ την σαν τη Δύναμη που δημιούργησε τις δυνάμεις. Και ο Θεός καλεί τον καθένα να αντιληφθεί τι δύναμη είναι, ποιες δυνάμεις υπηρετεί και αντιστρόφως, ποιες δυνάμεις τον υπηρετούν.

Ο Θεός, σαν Δύναμη που είναι, έφτιαξε δυνάμεις. Έτσι, τα πάντα είναι δυνάμεις, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι. Και ο άνθρωπος είναι μία δύναμη μέσα στην πλησμονή των δυνάμεων, ορατών και αοράτων.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Αέναον Φυσικός στο Φως", σελ 86-87

5 σχόλια:

vaggelas είπε...

Ακούγεται απλό, να βλέπεις τα πάντα ως δυνάμεις κι όμως δεν είναι. Χρειάζεται προσπάθεια και μεγάλη επιμονή για να το καταφέρεις.

Όταν φθάσει όμως η στιγμή κι αντικρύσεις την πραγματική υπόσταση των δυνάμεων, όταν σε μια στιγμή η λογική αγγίξει την αλήθεια τους, τότε μια αίσθηση μαγείας σε κατακλύζει κι όλα μπορούν να συμβούν.

Μοιάζει το σύμπαν να σκύβει όλο πάνω σου έτοιμο να ακούσει την προσευχή σου.

Alexandros είπε...

Όταν ζείς μέσα στη τέλεια αγάπη δεν χρειάζεται να ψάχνεις για δυνάμεις. Πολλοί ξεχνούν την ζωή ψάχνοντας για δυνάμεις...

Margarita είπε...

Η κατανόηση των δυνάμεων είναι απαραίτητη για να μπορεί ο άνθρωπος να αντικρύσει ποιές δυνάμεις του αόρατου και του ορατού κόσμου υπηρέτησε και ποιές υπηρετεί, ώστε με επίγνωση να πάρει την προσωπική του θέση απέναντι στο θαύμα της ζωής. Γιατί όπως λέει σε κάποια ομιλία του ο συγγραφέας: η στάση που έχεις απέναντι στη ζωή είναι ο κτύπος σου στους ουρανούς της.

Μου άρεσε πολύ αυτό που στην σελίδα 121 γράφει: "ο άνθρωπος είναι εκφραστής, ελεύθερος και θεληματικός των δυνάμεων που επέλεξε να εκφράσει, έχοντας μέσα του τη δύναμη και την εξουσία, να εκφράσει την τελειότητα του ευλογημένου Όντος, του Θεού. Και δεν σταματάει εδώ η ανθρώπινη δόξα. Ο άνθρωπος δεν εκφράζει απλά δυνάμεις, αλλά τις ενσαρκώνει και διαμορφώνει το “είναι” του σύμφωνα με όλες εκείνες τις δυνάμεις που εξέφρασε, εσωτερικά και εξωτερικά˙ είναι δηλαδή και ενσαρκωτής όσων εξέφρασε."

Και συνεχίζει: "την κάθε στιγμή που ο άνθρωπος εκφράζει εσωτερικά και εξωτερικά τους λόγους του και τις ενέργειές του, αυτά παρουσιάζονται στον πνευματικό κόσμο και στις τάξεις που αυτά απευθύνονται. Και αν αυτό που εκφράζουν είναι υψηλό, προβάλλεται και δωρίζεται μέσα στο εσωτερικό “είναι” των Θείων και φωτεινών όντων. Αν αυτό που εκφράζεται είναι χαμηλό, προβάλλεται και δωρίζεται μέσα στο εσωτερικό “είναι” των φρικτών και σκοτεινών όντων."

Άρα ποιος θα θελήσει να εκφράσει δυνάμεις του κακού όταν γνωρίζει πως ενσαρκώνει ό,τι εξέφρασε και θα το κρατά αιώνια στην ύπαρξή του;
Κι αν κάποιος αποφασίσει να υπηρετήσει δυνάμεις του κακού είναι ελεύθερος, αλλά και υπεύθυνος της επιλογής του.

xristina είπε...

Όλα είναι δυνάμεις,δυνάμεις που δρούν πάνω μας, μέσα μας και εμείς μέσα απο τη κάθε δύναμη αγωνιζόμαστε....προσπαθώντας να γνωρίσουμε τις δυνάμεις και ποιά η επίδραση τους στη ζωή μας έρχεται σιγά-σιγά το φως της επίγνωσης και τότε θα επιλέξουμε ποιά δύναμη θα εκφραστεί μέσα απο εμάς.......μέχρι να έρθει η ΔΥΝΑΜΗ του αληθινού θεού να κατοικήσει σε όλη την ύπαρξη μας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ , ΟΤΑΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ -ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.