Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Αέναον κάλεσμα προς την οντολογική μας ελευθερία


Το Αέναον είναι ένα βιβλίο που θυμίζει ζωντανά στον κάθε μελετητή του πως ο αρνητικός και κλειστός άνθρωπος που συνοδεύει πολλούς από τους ανθρώπους στη ζωή τους, πρέπει να παραμεριστεί με ευγένεια και στη θέση του να υπάρξει ο θετικός άνθρωπος που μέσα στον πυρήνα του έχει το φως του ανώτερου ανθρώπου. Ας μην ξεχνάει κανένας πως βάση και θεμέλιο για κάθε μορφή ανάπτυξης του ανθρώπου, υλική και πνευματική, είναι ότι όλα τα ανθρώπινα όντα αποστρέφονται τη δυστυχία και αποζητούν την ευτυχία. Γι’ αυτό θα πρέπει να χαραχτεί στο νου και στην καρδιά κάθε ανθρώπου πως κάθε ιδεολογία, φιλοσοφία, μεταφυσική, θρησκεία, πολιτική πεποίθηση, θα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και την ευτυχία του.

Η αναζήτηση μας για μια ζωή καλύτερη στηρίζεται λογικά στο γεγονός ότι...

όλοι μας αποστρεφόμαστε την δυστυχία, έστω κι αν πολλές φορές βρισκόμαστε παγιδευμένοι στα πλοκάμια της. Η αγάπη για την ευτυχία μας έχει ρίζα της το μεγαλείο της ψυχής μας, η οποία θέλει να σκορπάμε την ευτυχία στους συνανθρώπους μας. Γι’ αυτό ο ανώτερος και δυνατός άνθρωπος αγαπά τους ανθρώπους και ενδιαφέρεται για την ευτυχία τους και εργάζεται με κάθε δυνατό τρόπο να βοηθήσει στην εκπλήρωση του μεγάλου ονείρου.

Οι διαφορετικές αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με τη ζωή και την ευτυχία του κόσμου και την πρόοδο, στην πραγματικότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά είναι πλούτος, αφού ο ανθρώπινος νους διαφέρει από άτομο σε άτομο και επομένως χρειάζεται διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης για να οδηγηθεί στη χαρά, στην ειρήνη, στην αληθινή δύναμη. Όταν ο άνθρωπος βρει το δρόμο του, συνέλαβε τους ουρανούς στην καρδιά του, η ζωή παίρνει μια άλλη διάσταση και οι ορίζοντές του βλέπουν μέσα στην αιωνιότητα.
Το Αέναον απευθύνεται σε όσους αναζητούν τη σοφία, την αγάπη, τη δύναμη και επιδιώκουν με την ελεύθερη θέλησή τους να ζήσουν τον ελεύθερο άνθρωπο.

2 σχόλια:

vaggelas είπε...

Οι διαφορετικές αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με τη ζωή και την ευτυχία του κόσμου και την πρόοδο, στην πραγματικότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά είναι πλούτος, αφού ο ανθρώπινος νους διαφέρει από άτομο σε άτομο και επομένως χρειάζεται διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης για να οδηγηθεί στη χαρά, στην ειρήνη, στην αληθινή δύναμη.

Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές θαυμάζω το ύψος της αγάπης που εκφράζεται. Αφού μόνο η αγάπη είναι ικανή να ανυψώσει όλα αυτά που μας χωρίζουν σε πλούτο που ενώνει.

Μόνο η αγάπη είναι ικανή να μεταβάλει τον εσωτερικό βούρκο της ανθρωπότητας σε πηγές ζωτικού νερού. Κι όταν ο κάθε άνθρωπος γίνει ο ίδιος Πηγή Ζωής τίποτα δεν θα μπορεί να μας χωρίσει από την ευτυχία.

vaggelas είπε...

Το Αέναον απευθύνεται σε όσους αναζητούν τη σοφία, την αγάπη, τη δύναμη και επιδιώκουν με την ελεύθερη θέλησή τους να ζήσουν τον ελεύθερο άνθρωπο.

Το Αέναον μεταφέρει τον σπόρο της μεγαλύτερης επανάστασης που θα μπορούσε ποτε να συμβεί μέσα στα πάσης φύσεως συστήματα που έχτισε η ανθρώπινη διάνοια.
Μεταφέρει το τέλειο μέσα στην ανθρώπινη ατέλεια χωρίς να προσβάλει, χωρίς να υποδουλώνει, χωρίς να υπάρχει μέσα στους νόμους της δράσης και της αντίδρασης.

Είναι το ωραιότερο δώρο που θα μπορούσε να μας προσφέρει ο ουράνιος πατέρας μετά την ενανθρώπιση του Υιού του. Αφού έδωσε την δυνατότητα στην ατελή λογικής μας να λουστεί με το φως της αγάπης Του και έτσι να πλημμυρίσει με δύναμη και ελπίδα τις καρδιές μας να συνεχίσουμε
προς Εκείνον.

Να συνεχίσουμε κρατώντας όμως το ελεύθερο της θέλησής μας μέσα στην κάθε στην εδώ Ζωή.