Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι διαφορετικές αντιλήψεις των ανθρώπων δεν είναι εμπόδιο στην πνευματική του ωριμότητα του ανθρώπου

Μέσα από το βιβλίο θυμίζω ζωντανά σε όλους τους μελετητές του πως ο αρνητικός και κλειστός άνθρωπος που συνοδεύει πολλούς από τους ανθρώπους στη ζωή τους, πρέπει να παραμεριστεί με ευγένεια και στη θέση του να υπάρξει ο ανώτερος άνθρωπος που μέσα στον πυρήνα του έχει το φως του ολοκληρωμένου ανθρώπου. Ας μην ξεχνάει κανένας πως βάση και θεμέλιο για κάθε μορφή ανάπτυξης του ανθρώπου, υλική και πνευματική, είναι ότι όλα τα ανθρώπινα όντα αποστρέφονται τη δυστυχία και αποζητούν την ευτυχία. Γι’ αυτό θα πρέπει να χαραχτεί στο νου και στην καρδιά κάθε ανθρώπου πως κάθε ιδεολογία, φιλοσοφία, μεταφυσική, πολιτική πεποίθηση, θα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και την ευτυχία του.
Η αναζήτηση μας για μια ζωή καλύτερη στηρίζεται λογικά στο γεγονός ότι όλοι μας αποστρεφόμαστε την δυστυχία, έστω κι αν πολλές φορές βρισκόμαστε παγιδευμένοι στα πλοκάμια της. Η αγάπη για την ευτυχία μας έχει ρίζα της το μεγαλείο της ψυχής μας, η οποία θέλει να σκορπάμε την ευτυχία στους συνανθρώπους μας. Γι’ αυτό ο ανώτερος και δυνατός άνθρωπος αγαπά τους ανθρώπους και ενδιαφέρεται για την ευτυχία τους και εργάζεται με κάθε δυνατό τρόπο να βοηθήσει στην εκπλήρωση του μεγάλου ονείρου.
Οι διαφορετικές αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με τη ζωή και την ευτυχία του κόσμου και την πρόοδο, στην πραγματικότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά είναι πλούτος, αφού ο ανθρώπινος νους διαφέρει από άτομο σε άτομο και επομένως χρειάζεται διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης για να οδηγηθεί στη χαρά, στην ειρήνη, στην αληθινή δύναμη.
Κάποιοι άνθρωποι μέσα από τα θρησκευτικά τους πιστεύω ωριμάζουν, γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και αντιμετωπίζουν καλύτερα τον μικρό τους εαυτό, τον κακό χαρακτήρα τους, την τραχύτητα του φαντασμένου νου τους, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής, την κακότητα και τις άδικες συμπεριφορές της κοινωνίας πάνω τους, αλλά και όλες τις τραγικές περιστάσεις της ανθρώπινης αδυναμίας.
Άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καλύτερα τον κακό εαυτό τους, την τραγικότητα των ανθρώπινων συμπεριφορών, τις δυσκολίες της ζωής μέσα από τα ιδεολογικά τους πιστεύω, άλλοι μέσα από τη φιλοσοφική τους θεωρία, άλλοι μέσα από την επιστημονική τους εντρύφηση.
Από όπου κι αν αντλεί δύναμη ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει δυνατότερα και επιτυχημένα την μικρότητα της ανθρώπινης καρδιάς του, τη μοναξιά της ανθρώπινης συνύπαρξης, τις στενάχωρες περιστάσεις της ζωής, ας αντλεί και ας γίνεται καλύτερος. Κανείς μας να μην γίνεται εμπόδιο με οποιαδήποτε πρόφαση ή δικαιολογία, αλλά με ευγένεια να επιτρέπουμε στους συνανθρώπους μας να έχουν πηγές οι οποίες τους εξελίσσουν, τους ενδυναμώνουν, τους βοηθούν για να ανεβούν στην ωριμότητα της αγάπης με σκοπό να γίνουν υπάρξεις αγάπης. Όταν αυτό συμβεί και οι άνθρωποι γίνουν υπάρξεις αγάπης, τότε η ελευθερία τούς ανήκει, αφού κανείς δεν αμφιβάλλει πως ελεύθερος είναι μόνο ο άνθρωπος που είναι ώριμος στην αγάπη.

Μέσα από τους λόγους του Αέναον απευθύνομαι σε όσους αναζητούν τη σοφία, την αγάπη, τη δύναμη και επιδιώκουν με την ελεύθερη θέλησή τους να ζήσουν τον ελεύθερο άνθρωπο.

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

ΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΙΟΣ-ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΕ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.