Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

.
.


Τρεις είναι οι αιτίες που χωρίζουν τα ζευγάρια.

Η πρώτη αιτία είναι: “τα λόγια”, η δεύτερη αιτία είναι: “ένας από τους δύο πόρνευσε” και η τρίτη αιτία είναι: “τα δικαιώματά μου”.

Πρώτη αιτία χωρισμού. Τα λόγια, είτε ψεύτικα είτε αληθινά, μπορεί να προέρχονται από άτομα γύρω από το ζευγάρι, από φίλους, από οικείους, από συνεργάτες, από βιβλία, περιοδικά, ή τηλεόραση. Μπορεί να είναι λόγια του παπά τους, του μπαμπά τους, του ψυχολόγου τους, του αστρολόγου τους, του μάγου τους, της εποχής τους… Προτού το χωρισμό του ζευγαριού προηγούνται λόγια, από όπου κι αν αυτά προέρχονται. Χωρίς να προηγηθούν λόγια, το ζευγάρι δεν χωρίζει. Προτού το χωρισμό το ζευγάρι έχει αλληλοπληγωθεί με λόγια. Μπορεί τα λόγια να προέρχονται μόνο από δικούς τους υποθετικούς διαλογισμούς, οι οποίοι όμως δεν παύουν να είναι λόγια που χωρίζουν τα άτομα, τα φορτίζουν αρνητικότητα και έρχεται η ρήξη. Εάν δεν προηγηθούν λόγια, το ζευγάρι δεν χωρίζει.

Δεύτερη αιτία χωρισμού: Ένας από τους δύο ή και οι δύο επόρνευσαν, διαφορετικά, το ζευγάρι δεν χωρίζει. Μπορεί ο ένας σύντροφος να μην το ξέρει ότι ο άλλος τον απατά, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα. Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους ερωτοτροπεί με κάποιον τρίτο, ο άλλος σύντροφος μπορεί να μην το γνωρίζει μέσω της λογικής του, το γνωρίζει όμως μέσω της ψυχής του, η οποία βλέπει το γεγονός την ώρα που συμβαίνει. Αν το άτομο ήξερε να έρχεται σε επαφή με την ψυχή του και να ακούει τα μηνύματά της, θα ήταν σαν να βρισκόταν εκεί παρών και να τους παρακολουθούσε εξ’ αποστάσεως.

Ακόμα και αν ορισμένοι δεν διέπραξαν την πορνεία στην πράξη, σαρκικά, τη διέπραξαν εγκεφαλικά, δίψασαν θεληματικά, πόθησαν διανοητικά, με αποτέλεσμα να γίνουν διχασμένοι και μισοί για το σύντροφό τους. Αυτοί είναι που διέπραξαν τη μεγαλύτερη πορνεία. Αυτοί έπαψαν να βλέπουν την ομορφιά, τα καλά, τα ευχάριστα στοιχεία στο ταίρι τους και τα βλέπουν μόνο σε τρίτα άτομα. Αυτή τους η ανοησία, θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πορνικότητα. Χωρίς να μεσολαβήσει πορνικότητα, το ζευγάρι δεν χωρίζει. Και μην ξεχνάς πως κάθε μορφή πορνικότητας, έχει μέσα της λόγους που από κάπου προήλθαν.

Τρίτη αιτία χωρισμού: “τα δικαιώματά μου”. Το ζευγάρι δεν χωρίζει εάν ένας από τους δύο ή και οι δύο δεν απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. Όταν απαιτείς τα δικαιώματά σου, δεν μένει καθόλου χώρος μέσα σου για τις υποχρεώσεις σου. Έτσι, πεισματικά, είναι δικαίωμά του να πάει με τους φίλους του, είναι δικαίωμά της να μην έχει διάθεση ερωτική τώρα, σκέπτεται πως έχει το δικαίωμα να πάει σε δουλειές, σε επαφές, σε κοινωνικές εκδηλώσεις που ο σύντροφός του ή η σύντροφός του δεν συμφωνεί, έτσι έχει δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις για τα παιδιά, για το σπίτι, για τις γιορτές… Έχει δικαίωμα και βροντοφωνάζει: “μη με ενοχλείς, γιατί τώρα προσεύχομαι” και χιλιάδες άλλα δικαιώματα που ο καθένας πιστεύει ότι έχει.

Με αυτό τον τρόπο ο άνθρωπος κλείνει όλος στo πνευματικό του σώμα και δεν έχει καθόλου χώρο στην καρδιά και στο μυαλό του για τις ευλογημένες υποχρεώσεις του που είναι τα μόνα ορθά δικαιώματα στο ζευγάρι. Είναι υποχρέωση ευλογημένη του ενός συντρόφου να αγαπά το σύντροφό του, να παραχωρεί υπέρ του τα “θέλω” του, να του μιλά γλυκά, να τον προσέχει, να τον νοιάζεται, να τον προστατεύει, να τον κάνει να αισθάνεται άξιος, δυνατός. Όταν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο τολμήσουν να δουν κάποιο ή κάποια από τα δικαιώματά τους, τότε το ζευγάρι χωρίζει. Και το πιο μικρό δικαίωμα, όταν φωλιάσει στην καρδιά ενός από τους συντρόφους, δύναται να χωρίσει το ζευγάρι. Τα δικαιώματα πηγάζουν από λόγους που έχουμε μέσα μας δεχτεί και μας σπρώχνουν να τους εκτελέσουμε. Πολλές φορές οι λόγοι από τους οποίους εκπηγάζουν τα “δικαιώματα”, προέρχονται από ύποπτες πηγές.

Όταν σήμερα αγαπάς και αύριο προδίδεις, αρνείσαι αυτό που σήμερα αγαπάς, στέλνεις ένα μήνυμα στο μέλλον σου και σε όλες τις ουράνιες δυνάμεις πως είσαι ανάξιος της αγάπης. Και αν εσύ σήμερα αρνείσαι την αγάπη, γιατί να στη δώσει το αύριο;

Τα ζευγάρια της αγάπης δεν έχουν δικαιώματα, μα μόνο υποχρεώσεις ευλογημένες, τις οποίες δέχτηκαν με την καρδιά τους και τις υπέγραψαν με πράξη ζωής.

Το ζευγάρι χωρίζει από λόγια, πορνικότητα και δικαιώματα. Αν δεν προηγηθεί κάποιο από αυτά ή όλα αυτά μαζί, το ζευγάρι δεν χωρίζει.


Πίσω από τις τρεις αυτές αιτίες που οδηγούν τα ζευγάρια στο χωρισμό(1), στρογγυλοκάθεται το πνεύμα της αντιλογίας και απολαμβάνει τα έργα του, αφού γκρεμίζει ανθρώπους έξω από το χώρο της αγάπης και τους ρίχνει σε μονοπάτια πόνου. Και όλα αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, αφού τα ζευγάρια δεν έχουν πρώτο μέλημά τους την πνευματική καλλιέργεια του εαυτού τους, ούτε προχωρούν προς την τελειοποίηση της αγάπης τους.

******************************




(1) Πολλοί άνθρωποι έχοντας ακούσει το “ὅ οὒν ὁ Θεὸς συνέζευξεν, ἄνθρωπος μὴ χωριζέτω” (ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ 10, 9 ) και ( ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 19, 6) νομίζουν πως τα ζευγάρια δεν πρέπει να χωρίζουν. Είναι ωφέλιμο να εξετάζει ο κάθε άνθρωπος προσεκτικά τι ένωσε το κάθε ζευγάρι, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα ένωσε ο Θεός. Γιατί, άλλα ζευγάρια τα ένωσε ο πόθος, άλλα τα ένωσε το συμφέρον, άλλα τα ένωσε η επιπολαιότητα, άλλα η ομοιοπάθεια του ιδεόκοσμού τους, άλλα η ανάγκη του σεξουαλικού τους, άλλα το καπρίτσιο τους, άλλα ενώνονται για να εκπληρώσουν τον κόσμο μέσα τους που τους υπαγορεύει πως πρέπει να παντρευτούν και άλλα για πάμπολλους άλλους λόγους. Αναλόγως του τι ενώνει το κάθε ζευγάρι, η ζωή τους υπόκειται στους ανάλογους πνευματικούς νόμους. Επίσης, ωφέλιμο είναι να εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή ο κάθε σύντροφος πού στηρίζει την σχέση του, γιατί είναι σχεδόν μόνιμο φαινόμενο, τα ζευγάρια στη εποχή μας να στηρίζονται σε δυνάμεις που αδυνατούν να τα φέρουν στη ζωή της αγάπης, στην τέλεια ενότητα, στη χαρά της μυστηριακής ένωσης ανδρός-γυναικός. Γιατί, κάθε ζευγάρι που δεν έφτασε σε αυτούς τους ιερούς σκοπούς, στην πραγματικότητα δεν ενώθηκε, έστω κι αν έζησε όλο το χρόνο της ζωής του μαζί. Ο χωρισμός των ζευγαριών επιτρέπεται, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ένεκα σκληροκαρδίας, όταν υπάρχει πορνεία, όταν κάποιος από τους συντρόφους έπαψε να θέλει και σε κάθε περίπτωση που αποκαλύπτεται πως δεν τα ενώνει ο Θεός, η αγάπη. Όπως όμως κι αν ενώθηκαν τα ζευγάρια, όπως κι αν υπάρχουν, εφόσον το θελήσουν και μπουν σε πορεία αγάπης, ο Θεός τα δέχεται χαρούμενος και τα ευλογεί, προσθέτοντάς τους δόξα, νόημα ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: