Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗΣ

.
.

.
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗΣ

Η στάση που παίρνει κάθε άνθρωπος απέναντι στην ερωτική συνεύρεση πηγάζει από το εσωτερικό ύψος που σαν οντότητα έχει πετύχει.

Παραδέχομαι ότι η Θεία τάξη έχει δωρίσει μεγάλη ελευθερία στο θέμα του ερωτισμού στον άνθρωπο, ώστε από τον τρόπο που χρησιμοποιεί αυτή την ελευθερία ή να ανεβαίνει σε υψηλότερα επίπεδα αγάπης και συνάντησης, με σκοπό να φθάσει σ’ εκείνο το μυστικό πλησίασμα ή να καταποντίζεται στο βάραθρο της σεξουαλικής ασυδοσίας, παίρνοντας έτσι ό,τι του ανήκει, σύμφωνα με αυτό που η δύναμή του εξέφρασε.

Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί συνεύρεσης

Ερωτική ή γενετήσια πράξη(1) . Στη φυσική κατάσταση των σωμάτων έχουμε τη συνεύρεση ανδρός και γυναικός, μέσα στη φυσική τους ορμή. Αυτή η συνεύρεση γίνεται μόνο υπό την απλή ανταλλαγή της ευχαρίστησής τους. Αυτός είναι ο πρώτος βαθμός συνεύρεσης ερωτικών προσώπων και ταυτόχρονα ο κατώτερος, γιατί δεν μεταφέρει μέσα του, ούτε απαιτεί ανώτερες μορφές δύναμης, ακόμα κι όταν δίνει καρπό διαιώνισης, την τεκνοποίηση. Εάν θέλουμε να παρομοιάσουμε τη συνεύρεση αυτή με κάποια εικόνα, αντιστοιχεί με την απλή, καθημερινή συνάντηση δύο ατόμων στο καφενείο, στη δουλειά τους, στο γήπεδο. Αυτός είναι ο πλέον απλός βαθμός συνεύρεσης.

Έρωτας. Η φυσική κατάσταση της συνεύρεσης των σωμάτων ανδρός και γυναικός μέσα στη φυσική τους ορμή όταν γίνεται με έρωτα, είναι γεμάτη από χαρά για την προσφορά του ενός προς τον άλλο, και συνοδεύεται από ανώτερα αισθήματα συμπάθειας και τρυφερότητας. Αυτός είναι ο δεύτερος βαθμός συνεύρεσης ερωτικών προσώπων. Είναι ανώτερος του πρώτου βαθμού και απαιτεί ανώτερες μορφές δύναμης, για την προσωπική δωρεά των συντρόφων όπως τρυφερότητα, συμπάθεια, χαρά, γλυκό πλησίασμα, προσεκτικό λόγο και έρωτα. Χαίρεται περισσότερο όταν δίνει, παρά όταν παίρνει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ερωτευμένοι δύνανται να φθάσουν και στον καρπό διαιώνισης, την τεκνοποίηση, ο οποίος τώρα έχει ανέβει σε βαθμό. Παρομοιάζεται με ποιητή που απαγγέλλει το ποίημά του, το οποίο κυριαρχείται από λόγους ευχαρίστησης και ευγνωμοσύνης γιατί συνάντησε τον έρωτα στα μάτια της αγαπημένης του. Αυτό το πλησίασμα είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα είναι προστάτης που απομακρύνει όλα εκείνα που μπορεί να μειώσουν το ευχάριστο και τρυφερό. Αυτός ο βαθμός συνεύρεσης ερωτικών προσώπων ζει τον έρωτα, ανεβάζοντάς τον σε υψηλότερη βαθμίδα.

Ο τρίτος βαθμός συνεύρεσης είναι η φυσική κατάσταση συνάντησης των σωμάτων ανδρός και γυναικός όταν αυτή διαπνέεται ολοκληρωτικά από θεληματική, συνειδητή αγάπη. Τα σώματα καλούνται στην επαφή της αγάπης αυτής, την οποία ήδη βιώνουν σε όλες τις πνευματικές τους δυνάμεις. Η συνεύρεσή τους, ο έρωτάς τους είναι ο χορός των σωμάτων μέσα στους γλυκούς ήχους της αγάπης της ψυχής τους, όπου ο ένας υπάρχει μέσα στον άλλο.

Ο τρίτος βαθμός συνεύρεσης απαιτεί ανώτερες μορφές δύναμης. Το σώμα, η φυσική του ορμή, ο νους, οι επιθυμίες, οι διαθέσεις, όλο το εσωτερικό “είναι” του ενός συντρόφου είναι δοσμένο με αγάπη στον αγαπημένο σύντροφο. Αυτός ο χορός της αγάπης τους συνεχίζεται ακόμα και όταν τα σώματα παύουν να συνευρίσκονται, χωρίς όμως να διακόπτεται η χαρά της ένωσης που βιώνουν μεταξύ τους. Και όταν αυτός ο βαθμός δώσει καρπό διαιώνισης, την τεκνοποίηση, ονομάζεται δικαίως καρπός της αγάπης, αφού οι δύο σύντροφοι συνεχίζουν να αυξάνουν την αγάπη τους αρμονικά και μέσα στο παιδί τους που είναι ο καρπός τους.

Ο βαθμός αυτός παρομοιάζεται με μάνα στοργική που περιποιείται ευγενικά το μωρό της και το αγαπά, χωρίς να έχει καμιά απαίτηση από αυτό. Είναι τόση η αγάπη που βιώνει το κάθε πρόσωπο για το άλλο του πρόσωπο, ώστε η αγάπη αυτή παραχωρείται χωρίς ίχνος διεκδίκησης ή απαίτησης. Τρίτος βαθμός συνεύρεσης, η συνεύρεση αγάπης.

Τέταρτη μορφή συνεύρεσης ερωτευμένων και ανώτατη πάντων είναι η λατρευτική αγάπη ή το λεπτό πλησίασμα, δύναμη η οποία ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο λάτρη της ψυχής. Η αγάπη των συντρόφων έχει ανέβει τώρα μέσα τους στα υψηλότερά της σημεία. Η ενότητα είναι τέλεια, μόνιμη σε όλο το ψυχοσωματικό τους “είναι”. Υπάρχουν σαν ένα σώμα το οποίο ζει αρμονικά, υποταγμένο στην πνευματική δύναμη της αγάπης τους. Μέσα τους αποστάζει η χαρά της ολοκλήρωσης του ενός μέσα στον άλλο. Την ονομάζουμε λατρευτική αγάπη, γιατί το εσωτερικό του καθενός ολοκληρώνει το εσωτερικό του άλλου συντρόφου. Η ένωσή τους είναι τόσο υψηλή που θα λέγαμε βιώνουν την παρουσία του Θεού μέσα τους. Αυτό δεν σημαίνει πως λατρεύει ο ένας τον άλλο σαν Θεό, διότι κάτι τέτοιο είναι γνώρισμα της κατώτερης και της παρά φύσιν ενέργειας, αλλά η τέλεια ένωσή τους λειτουργεί γι’ αυτούς σαν προσφερόμενη θυσία προς τον Θεό, σαν λατρεία αρεστή στον Θεό. Όταν από αυτό το ύψος συνεύρεσης έχουμε καρπό διαιώνισης, την τεκνοποίηση, ο καρπός αυτός φέρει μέσα του την πληροφορία της τέλειας ενότητας, μοναδικό δώρο των γονέων στον καρπό τους. Τέταρτος βαθμός συνεύρεσης, η λατρευτική αγάπη, το λεπτό πλησίασμα.

Στον τέταρτο βαθμό(2) η ένωση των συντρόφων παρομοιάζεται με λάτρη που σηκώνει τα χέρια του στον ουρανό και προσφέρει την ψυχή του δώρο(3) προς τον Θεό της ζωής.

Οι δύο προηγούμενοι βαθμοί συνεύρεσης, η συνεύρεση αγάπης και η λατρευτική αγάπη, είναι αδύνατο να επιτευχθούν εάν δεν προηγηθεί πνευματική, εσωτερική ολοκλήρωση των συντρόφων.

Θεληματικά δεν αναφέρομαι στην παρά φύσιν ενέργεια της συνεύρεσης, την πορνεία του σώματος που διαπράττει κάθε άνθρωπος ο οποίος συνευρίσκεται έξω από τα όρια της αγάπης. Ελπίζω να μην ξαφνιάζει κανέναν ο λόγος που είπα, πως η δύναμη της συνεύρεσης όταν βρεθεί εκτός αγάπης είναι πορνεία. Γιατί, αν μιλήσουμε σε απόλυτη αλήθεια οφείλουμε να πούμε πως οποιαδήποτε δύναμη του ανθρώπου υπάρχει εκτός Αγάπης, διαπράττει πορνεία.


Απόσπασμα από το βιβλίο "Αέναον Φυσικός στο Φως" σελ. 588 - 590
Παναγιώτης Ι. Παναγόπουλος
Συγγραφέας – Εκδότης


*************************************

(1) Ερωτική ή γενετήσια πράξη: γνωστό στην εποχή μας σαν σεξ.
(2) Αυτό το ύψος αγάπης πρότεινε στους άνδρες του ο Απόστολος Παύλος, λέγοντάς τους: “νὰ ἀγαπᾶτε τὶς γυναῖκες σας, ὅπως ὁ Χριστὸς ἀγάπησε τὴν ἐκκλησία” εξυπακούεται και η γυναίκα να αγαπά τον άνδρα όπως η εκκλησία το Χριστό. ΒΛΕΠΕ ΠΡΟΣ ΕΦΕΣΙΟΥΣ (5, 20-33)
(3) Δώρο ονομάζω την ωραία και ποιοτική στάση ζωής που έχει το ζευγάρι, η οποία μέσα στην ώριμη αγάπη τούς επιτρέπει να ολοκληρώνονται σε όλη την ψυχοσωματική τους οντότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: